Werkgroepen

Nieuwsarchief

s-image

Eppo Schmidt exposeert in het Oude Stadhuis van Hasselt

9d182452c0-poster%20tentoonstelling2Vanaf zaterdag 11 april tot en met zaterdag 20 juni exposeert Eppo Schmidt in het Oude Stadhuis van Hasselt schilderijen en objecten, relikwieën zoals hij die noemt. Op de pentekeningen van taferelen in Hasselt na gaat al zijn kunst over mensen. De emoties die al deze mensen hebben, worden met gevoel en inlevingsvermogen prachtig getroffen. Eppo noemt zichzelf een ambachtelijk kunstenaar die houdt van technische uitdagingen. Dat is terug te vinden in onder andere zijn schilderingen. Details worden zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven, zoals de structuur van kledingstof of de handen van personen.

Onderwerpen haalt hij uit de actualiteit met een emotionele lading zoals oorlog, vluchtelingen, verdriet, verlies, maar ook liefde en geluk. Ook de tentoongestelde relikwieën hebben vaak een emotionele lading. De werken van Eppo dragen een korte titel: “De kijker moet er zijn eigen fantasie op los kunnen laten.”

Wij starten het interview met een daverende lach. De expositie begint namelijk met een selfie, een geestig inventief object waarin de bezoeker centraal staat: “Gevangen in zijn eigen ik”. Eppo schildert vrouwen, het liefst zonder het hoofd af te beelden: “Omdat dat afleidt van wat ik uitdrukken wil.”

Hij is kritisch over het werk dat hij maakt: “Je moet het lef hebben om er objectief naar te kijken. Heeft het wel de gewenste kwaliteit? Hij verkoopt niets, ook niet vanuit deze expositie. Tenzij, zegt hij gekscherend, iemand alle objecten tegelijk wil kopen of per tien tegelijk. Dan wil hij er wel eens over nadenken. Hij is geen broodschilder, anders zou hij straatarm zijn.

Over Hasselt zegt Eppo: “Er gebeurt te weinig. Er zouden meer initiatieven moeten zijn om Hasselt beter op de kaart te zetten, ook op het gebied van kunst. Daarom is het des te beter dat nu bijvoorbeeld de bewoners van het Kalkovenwegje tijdens het weekend vóór en op Koningsdag de expositie “Hasselts Oogst” van plaatselijke kunstenaars organiseren. Helaas kan hij daar niet aan deelnemen omdat hij tegelijkertijd exposeert in het Oude Stadhuis en daarna in Zwartsluis.”

Een bezoek aan de expositie van Eppo Schmidt, die op 10 mei door Peter Ros wordt geopend, is absoluut de moeite waard. De expositie is voor publiek geopend vanaf zaterdag 11 april tot en met zaterdag 20 juni van 10.00 uur tot 17.00 uur. Locatie: Oude Stadhuis Hasselt, Markt 1. De toegang is gratis. Meer informatie over Eppo Schmidt en zijn expositie is te vinden op de website http://www.epposchmidt.nl/.

De genoemde expositie Hasselts Oogst voor plaatselijke amateurkunstenaars start op vrijdag 24 april en loopt tot en met maandag 27 april (Koningsdag) aan Kalkovenwegje 7-11, waarbij ook het historische schip De Oude Jan te bezichtigen is.

Nieuws

10 mei 2019

Recept Skoape Kuukies

Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 11 mei worden bij molen De … Verder lezen…

04 mei 2019

Opdat wij niet vergeten: een monument ter gedachtenis aan Derk en Berendina van Assen

Op de begraafplaats Van Stolkspark in Hasselt staat naast het oude baarhuis … Verder lezen…

07 apr 2019

Jaarvergadering 15 april 2019 vanaf 20.00 uur in het Oude Stadhuis

Agenda Opening: invulling/controle presentielijst en vaststelling van de agenda. Vaststelling jaarverslag over … Verder lezen…

Log in