Werkgroepen

Nieuwsarchief

s-image

Lezing door Gert Jan Westhoff

Datum: 20 februari 2017

Tijd: 20:00

Locatie: Oude Stadhuis Hasselt

Verschillende plaatsen in de omgeving zijn in het bezit van meubels uit de Gouden Eeuw. Bekend zijn de balpoottafels uit Genemuiden (1645) en IJsselmuiden (1647). Deze zijn onlangs nauwkeurig onderzocht en in beeld gebracht. Het onderzoek leidde langs diverse tijdvakken, stijlperiodes, locaties en personen. In Genemuiden hoorde de tafel bij het stadhuis, waarna hij na de verkoop in 1895 aan de Kamper familie Ekker een enorme omzwerving heeft gemaakt. De tafel in IJsselmuiden begint zijn bestaan in de havezate Het Hooge Huys en krijgt rond 1800 een nieuwe functie in de hervormde dorpskerk aan de andere kant van de weg. Daar duikt hij rond 1910 door een foto uit de nevelen van de geschiedenis op. Oud kaartmateriaal, een schilderij uit de collectie van de Britse Koninklijke collectie in Windsor Castle en historische foto-opnamen maken de reconstructie van de rondgang van deze tafels mogelijk.

De uitschuifbare balpoottafels hebben een aantal typisch 17e-eeuwse details. Die uit Genemuiden en IJsselmuiden hebben verschillende overeenkomsten: jaartal, bladmotief en de versiering op de poten hebben opvallende gelijkenis. Dat roept de vraag op of de tafels door dezelfde schrijnwerker zijn gemaakt. Details aan de tafel doen vermoeden dat de maker zich liet inspireren door het Hollands classicisme, de nieuwe mode uit die tijd, die onder andere werd toegepast aan het Mauritshuis in Den Haag (1634-1644) en het Paleis op de Dam (1648-1665). Dan rijst natuurlijk de vraag of een tafel van een dergelijke ouderdom zeldzaam is. Voor het antwoord op die vraag komen we terecht in musea en kerken in Elburg, Hattem, Kampen, Meppel, Raalte, Zwartsluis en Zwolle. Daar worden de tafels als culturele hoogstandjes in musea gekoesterd en geëtaleerd of hebben ze als avondmaalstafel een prominente plaats voor in de kerk. Een uitstapje naar de andere kant van het land laat zien hoe een soortgelijke fraaie balpoottafel dienst deed bij de eedaflegging van Willem Alexander bij het aanvaarden van het koningschap. Zo neemt de lezing u aan de hand van het onderzoek mee door de tijd. Zij laat zien hoe de tafels al eeuwen actief door mensen worden gebruikt en hoe ze als ‘draagspoor van de geschiedenis’ iets tonen van de grandeur van de Gouden Eeuw.

Nieuws

10 mei 2019

Recept Skoape Kuukies

Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 11 mei worden bij molen De … Verder lezen…

04 mei 2019

Opdat wij niet vergeten: een monument ter gedachtenis aan Derk en Berendina van Assen

Op de begraafplaats Van Stolkspark in Hasselt staat naast het oude baarhuis … Verder lezen…

07 apr 2019

Jaarvergadering 15 april 2019 vanaf 20.00 uur in het Oude Stadhuis

Agenda Opening: invulling/controle presentielijst en vaststelling van de agenda. Vaststelling jaarverslag over … Verder lezen…

Log in