Werkgroepen

Nieuwsarchief

s-image

Hasselt Historiael nr. 4, 2018

REDACTIONEEL

De laatste Hasselt Historiael van 2018 staat weer boordevol interessante artikelen.

Bijvoorbeeld een tweede blik op de Stenendijk. Was er de vorige keer vooral aandacht voor de technische en fysieke kant van deze bijzondere waterkering tussen de molen en Streukelerzijl, in deze aflevering gaat het om het leven van de mensen achter die dijk. Zij plukten weliswaar de vruchten van het binnendijkse grasland, maar hadden van oudsher ook de verantwoordelijkheid voor de dijk. Bewaking, onderhoud, reparatie van de Stenendijk, het kwam allemaal op hun schouders. Dat gaf soms veel zorgen, niet in de laatste plaats financieel, zoals diverse brieven uit het archief ons duidelijk maken. Erger was dat bij de – onvermijdelijke – dijkdoorbraken de mensen achter de dijk enorm kwetsbaar waren. 

Daar vielen over het algemeen de eerste en de meeste slachtoffers. In het zeer uitgebreide artikel staat het hartverscheurende verhaal van een man die bijna alles verloor: kinderen, vrouw, vee, boerderij. In 1935,met de afsluiting van de Zuiderzee, was dergelijke toestanden gelukkig verleden tijd en konden we de dijk voortaan bewonderen als een uniek stukje Hasselt.

Meer te bewonderen is er op de middenpagina’s, waar wederom de Hoogstraat van lang geleden afgezet wordt tegen dezelfde straat anno 2018. Deze keer de ‘hoge huisnummers’. Vermoedelijk zal de verzuchting zijn: herkenbaar en toch compleet anders…

Verder vindt u in dit nummer twee artikelen rondom de reformatie in Hasselt, waarmee we dit onderwerp afsluiten. Voor dit moment, want zo’n belangrijke thema zal zeker ooit in een of andere vorm in deze kolommen terugkomen. Het ene verhaal gaat over de stadsregering die de bevolking van Hasselt tegen wil en dank kreeg opgedrongen, het andere over het trieste lot van de Heilige Stede na 1582.

En tot slot, zonder dat het verband houdt met het vorige, vertelt Johanna ons alles over gekloofde nonnen!

De redactie van Hasselt Historiael wenst u mooie feestdagen en hoopt u in 2019 in goede gezondheid hier weer te treffen.

Nieuws

21 mrt 2019

Inzameldag op zaterdag 6 april

Een van de doelstellingen van De Historische Vereniging Hasselt is het behoud … Verder lezen…

21 mrt 2019

Hasselt Historiael nr. 1 is uit.

Redactioneel Niemand zal het belang van goed onderwijs betwisten. Dankzij scholing zijn … Verder lezen…

10 mrt 2019

Vrijdag 29 maart om 17.00 uur vindt in het Oude Stadhuis de opening plaats van de expositie ‘Onderwijs in Hasselt’ door burgemeester ing. E. Bilder. Alle leden van onze vereniging worden hierbij van harte uitgenodigd.

Expositie onderwijs in Hasselt Marja Montanje en Eppo Schmidt We beginnen de … Verder lezen…

Log in