Werkgroepen

Nieuwsarchief

s-image

Lezing over reizen en reizigers in het verleden door Dr. Frits Schmidt

Hoe was het vroeger om op reis te gaan naar Hasselt met trekschuit, diligence en stoomtram. Historicus Frits Schmidt zal dit toelichten tijdens een lezing op vrijdag 17 oktober in het Oude Stadhuis te Hasselt. De lezing is een initiatief van de vereniging in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Vollenhoofse Diligence in de Hoogstraat te Hasselt c 1914Hoewel tegenwoordig het meeste verkeer aan Hasselt voorbij gaat, was de plaats vroeger een belangrijke schakel in het wegennet. Het kleine Hanzestadje lag gunstig aan de handelswegen over water en land. Hasselt maakte zelfs deel uit van één van de oudste reguliere postkoetsverbindingen van Nederland. Deze liep in de 17e eeuw van Groningen naar Amersfoort, waarbij de passagiers in Hasselt op de veerboot naar Amsterdam konden stappen. Ook veel Duitse seizoensarbeiders, de zogenaamde Hannekemaaiers, pakten in Hasselt de veerboor naar het rijke Holland. Herbergiers en schippers deden goede zaken. Veel passanten bleven overnachten in Hasselt en werden in de logementen met open armen ontvangen. De in Hasselt geboren Frits Schmidt kan er smakelijk over vertellen. Hij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar reizigers en hun belang voor de plaatselijke economie in de periode 1600 t/m 1900. Met oude foto’s en prenten laat historicus Frits Schmidt zien wat het betekende om op reis te gaan in de tijd van trekschuit en diligence. Ook geeft hij enkele interessante beschrijvingen van de stad, die ons door bezoekers uit het verleden zijn nagelaten. De lezing einidigt met de komst van de stoomboot en stoomtram, die rond 1900 een revolutie veroorzaakten in het reizen.

De lezing in het Oude Stadhuis aan de markt 1 in Hasselt start om 20:00 uur en is gratis te bezoeken.

Namens de vereniging

Henk Dekker

Nieuws

10 mei 2019

Recept Skoape Kuukies

Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 11 mei worden bij molen De … Verder lezen…

04 mei 2019

Opdat wij niet vergeten: een monument ter gedachtenis aan Derk en Berendina van Assen

Op de begraafplaats Van Stolkspark in Hasselt staat naast het oude baarhuis … Verder lezen…

07 apr 2019

Jaarvergadering 15 april 2019 vanaf 20.00 uur in het Oude Stadhuis

Agenda Opening: invulling/controle presentielijst en vaststelling van de agenda. Vaststelling jaarverslag over … Verder lezen…

Log in