Werkgroepen

Nieuwsarchief

s-image

Lezing twee eeuwen Koningshuis in Nederland

2013101403921301Op dinsdag 22 oktober organiseert de Historische Vereniging Hasselt een lezing over twee eeuwen Koningshuis in Nederland. In het Oude Stadhuis in Hasselt vertelt René Luijpen over de koningen en koninginnen die de afgelopen 200 jaar op de troon zaten.

Als de troonswisseling eerder dit jaar één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat het vorstenhuis nog steeds een ongekend enthousiasme kan losmaken. Hebben de Oranjes iets te vieren, dan leeft het land mee. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de Fransen uit Nederland werden verjaagd en de Oranjes terugkeerden. Twee jaar later, in 1815, werd Willem I Koning van Nederland en daarmee werd ons land officieel een monarchie. Sindsdien zijn er al heel wat koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen de revue gepasseerd.

Rene Luijpen uit Heino kan er boeiend over vertellen, want hij heeft de Nederlandse monarchie uitgebreid bestudeerd. Op uitnodiging van de Historische Vereniging geeft hij een lezing in het Oude Stadhuis op de markt in Hasselt. Een passende omgeving, want in het gebouw zijn regelmatig leden van het koningshuis ontvangen en er zijn nog diverse sporen te vinden van ‘Nederlandse Royals’. Een mooi voorbeeld is het gipsen borstbeeld van koning Willem III, die om zijn grillige gedrag bekend stond als koning Gorilla. Maar ook de gebrandschilderde ramen met familiewapens van onder meer koningin Wilhelmina, aangebracht bij de restauratie van het pand in 1908, zijn heel bijzonder.

De lezing in het Oude Stadhuis in Hasselt begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

Nieuws

07 apr 2019

Jaarvergadering 15 april 2019 vanaf 20.00 uur in het Oude Stadhuis

Agenda Opening: invulling/controle presentielijst en vaststelling van de agenda. Vaststelling jaarverslag over … Verder lezen…

31 mrt 2019

Expositie Onderwijs in Hasselt van 1 april tot en met 22 juni.

De expositie vertelt over het onderwijs vanaf de Middeleeuwen tot heden. Naast … Verder lezen…

31 mrt 2019

Lezing over de binnenvaart

Dinsdag 9 april 2019 20.00 uur Oude Stadhuis. Lezing over de binnenvaart, … Verder lezen…

Log in