Werkgroepen

Nieuwsarchief

s-image

Onderzoek scheepswrak

Duikers gaan in de laatste week van augustus onderzoek doen bij het scheepswrak in het Zwarte Water bij Hasselt. Het wrak is zo’n 500 jaar oud en werd vorig jaar bij toeval ontdekt.

215299Met behulp van sonarbeelden en andere scantechnieken is eerder al komen vast te staan waar het schip precies ligt en hoe groot het is. Aan de hand van een brokstuk is bepaald, dat het schip rond 1500 gebouwd moet zijn. Het is niet bekend van wie het schip was, waarvoor het werd gebruikt en waarom het is gezonken. Op deze vragen hopen de gespecialiseerde onderwater archeologen van onderzoeksbureau Periplus Archeomare binnenkort een antwoord te vinden. Het schip wordt niet geborgen. De archeologen laten na het onderzoek het schip rustig in de veenachtige riverbodem liggen. Zolang de bodem niet verder wordt verstoord is de vindplaats over het algemeen de veiligste plek om historische vondsten te bewaren voor de toekomst. Wethouder Gerrit Knol van Zwartewaterland laat weten dat een groot deel van de historie van de gemeente te maken heeft met water. “Dit maritíeme erfgoed neemt een plaats in deze geschiedenis en dit onderzoek kan hierover mogelijk meer informatie geven”, aldus wethouder Knol. De onderzoeksresultaten worden te zijner tijd voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. Hierbij zoekt de gemeente samenwerking met de Historische Vereniging Hasselt.

Voor meer informatie en beeldmateriaal zie link RTV Oost: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=193997&cat=1

 

Nieuws

10 mei 2019

Recept Skoape Kuukies

Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 11 mei worden bij molen De … Verder lezen…

04 mei 2019

Opdat wij niet vergeten: een monument ter gedachtenis aan Derk en Berendina van Assen

Op de begraafplaats Van Stolkspark in Hasselt staat naast het oude baarhuis … Verder lezen…

07 apr 2019

Jaarvergadering 15 april 2019 vanaf 20.00 uur in het Oude Stadhuis

Agenda Opening: invulling/controle presentielijst en vaststelling van de agenda. Vaststelling jaarverslag over … Verder lezen…

Log in