Werkgroepen

Nieuwsarchief

s-image

Ontdekking tramstation Hasselt

Tijdens de voorbereidingen van de tentoonstelling over de geschiedenis van de stoomtram Zwolle-Blokzijl, deed de HVH onlangs een opmerkelijke ontdekking. Delen van het tramstation die als verloren werden beschouwd, bleken als tuinhuisje een tweede leven te hebben gekregen.

Station Hasselt ca 1930Het station in Hasselt heeft, evenals de tramlijn van Zwolle naar Blokzijl maar zo’n 20 jaar bestaan. Van 1914 tot 1934 stond het station in het centrum van de stad op de plek van de huidige apotheek. Achter het station lag het emplacement, waar de passagiers van de tram konden in- en uitchecken. Daar werden ook de trams, rijtuigen en goederenwagons afgerangeerd. Eind 1934 werd de tramlijn opgeheven en werden de rails, het rijdend materiaal en het station verkocht en gesloopt. Niemand wist waar het bouwmateriaal is gebleven, totdat er een aanwijzing kwam van plaatselijk geschiedkundige Drikus van de Kolk. Hij wist van “horen zeggen” dat delen van het station bij iemand in de achertuin dienst deden als tuinhuisje. Die achtertuin bleek eigendom te zijn van Nanja en Klaas Jansen. Zij waren graag bereid om hun medewerking te verlenen voor inspectie. Uit onderzoek bleek dat inderdaad delen afkomstig zijn van het station en dit tachtig jaar na dato. Het tuinhuisje is samengesteld uit de balken, planken en kozijnen van de vroegere tramstation. Vooral de karakteristieke raampartij is direct herkenbaar, want door foto’s en bouwtekeningen is nog precies bekend hoe het gebouw er uit zag. De tramlijn kende vijf stations (Zwolle Veerallee, Hasselt, Zwartsluis, Vollenhove en Blokzijl) met eenzelfde soort bouwstijl (zie tekening). Wie het station in levende wijze wil zien, moet afreizen naar Vollenhove. Dit station heeft als enige de sloophamer overleeft en is nu een woonhuis. De vondst van de restanten zijn bijzonder te noemen, omdat er weinig authentiek materiaal van de stoomtram bewaard is gebleven. Alle sporen zijn letterlijk uitgewist. Met de tentoonstelling: “Retourtje Hasselt” hoopt de Historische Vereniging Hasselt de tramlijn en het station weer een plaats te geven in de collectieve herinnering.

 

Nieuws

10 mei 2019

Recept Skoape Kuukies

Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 11 mei worden bij molen De … Verder lezen…

04 mei 2019

Opdat wij niet vergeten: een monument ter gedachtenis aan Derk en Berendina van Assen

Op de begraafplaats Van Stolkspark in Hasselt staat naast het oude baarhuis … Verder lezen…

07 apr 2019

Jaarvergadering 15 april 2019 vanaf 20.00 uur in het Oude Stadhuis

Agenda Opening: invulling/controle presentielijst en vaststelling van de agenda. Vaststelling jaarverslag over … Verder lezen…

Log in