Werkgroepen

Nieuwsarchief

s-image

Reisverslag historische koetsreizen

Op dinsdag 16 februari 2016  organiseert de Historische Vereniging Hasselt een lezing van de heer Ton Kruithof over boven vermelde onderwerp in het Oude Stadhuis vanaf  20.00 uur. Deze lezing vormt de opmaat naar het Hanze jaar 2017. In vroeger tijd lagen niet alle steden aan het water en ging veel transport ook per koets.

kruithofKampenaar Ton Kruithof, voormalig fotograaf,  paardenliefhebber en nationaal vierspanrijder, heeft na zijn pensionering tijd gekregen om met zijn antieke aanspanningen andere leuke dingen te doen. Vorig jaar werd zijn hulp gevraagd voor het Nederlandse traject van de kroningsreis van George Ludwig 1, de Duitser die koning van Engeland werd. Hij maakte in 1714, dus 300 jaar geleden, een reis met paarden en koetsen vanuit Hannover naar Londen. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft Hannover ter opening van het Kroningsjaar deze reis georganiseerd. Een ware belevenis om in veertien dagen met drie rijtuigen, paarden en gasten over landwegen en langs kastelen, onderweg te zijn. Zo’n reis vergt veel voorbereiding.

Dit jaar stond er weer een historische reis op het programma. Dat is een individuele postreis geworden van Kampen naar Lübeck, met een scheepskistje met Kamper bitter en enkele geschenken, plus een oorkonde met de aankondiging van het voorgenomen bezoek van de Kamper kogge aan Lübeck in het jaar 2016 om de Noord. Je kunt dat digitaal per mail doen, maar vroeger moest het ook met paard en wagen of per schip. In tegenstelling tot zoals wij in onze waterrijke regio denken, lagen Hanzesteden voor 70% niet aan water, dus was lopen of paardentractie de enige mogelijkheid om brieven en handelsgoederen uit te wisselen. Kampen-Lübeck vice versa in 33 dagen met paard en wagen; een verbeeldend beeldverslag hoe vroeger te reizen!

Wilt u meer weten over Ton Kruithof zie website: www.tonkruithof.nl 

Nieuws

10 mei 2019

Recept Skoape Kuukies

Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 11 mei worden bij molen De … Verder lezen…

04 mei 2019

Opdat wij niet vergeten: een monument ter gedachtenis aan Derk en Berendina van Assen

Op de begraafplaats Van Stolkspark in Hasselt staat naast het oude baarhuis … Verder lezen…

07 apr 2019

Jaarvergadering 15 april 2019 vanaf 20.00 uur in het Oude Stadhuis

Agenda Opening: invulling/controle presentielijst en vaststelling van de agenda. Vaststelling jaarverslag over … Verder lezen…

Log in