Werkgroepen

Nieuwsarchief

Facebook

Facebook Pagelike Widget
s-image

Tentoonstelling “Retourtje Hasselt”

2014051204180601De Historische Vereniging houdt een expositie over de geschiedenis van de stoomtram Hasselt. Deze lijn heeft 20 jaar bestaan. Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat de stoomtram reed van Zwolle naar Blokzijl.

In 1914 reed de eerste stoomtram van Zwolle naar Blokzijl. De reis vergde ongeveer 2 uur tijd bij een snelheid van 35 kilometer per uur max. Een retourtje koste in die tijd 1,05 gulden. Het traject had een afstand van 35 kilometer. De in 1904 opgerichte Spoorweg-Maatschappij Zwolle-Blokzijl kreeg met allerlei problemen te kampen. Toch was deze lijn in die tijd bijzonder, want het was in Nederland de enige smalspoorlijn, die door een spoorwegmaatschappij werd geëxploiteerd (breedte 1067mm).  De voorgeschiedenis tot de oprichting bleek langer geduurd te hebben dan de periode die de stoomtram daadwerkelijk in functie was. Het initiatief dateert van 1881. De exploitatie was niet elk jaar rendabel en vooral in de crisisjaren liep het vervoer sterk terug.  Op 31 augustus 1934 was de laatste rit. De komst van bus en auto deed de tram de das om. Hoewel de tramlijn maar twintig jaar heeft bestaan was hij toch van groot belang voor het ontsluiten van de regio door het openbaar vervoer. De tentoonstelling vertelt de geschiedenis van de tramlijn. Een verhaal over passagiers, personeel, stations en locomotieven. Met objecten en foto’s wordt een beeld weer gegeven van de tramlijn en het reizen per spoor. De focus ligt daarbij op station Hasselt, maar ook de overige halteplaatsen worden aangedaan. De tentoonstelling kwam tot stand met bruiklenen en medewerking van diverse organisaties,  instanties en particulieren.

De expositie is van 5 juli tot en met 30 augustus in het Oude Stadhuis te Hasselt aan de markt 1. Maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur zijn wij geopend en de toegang is gratis.

Nieuws

03 okt 2018

Foekepotterij

In veel plaatsen in ons land gaan op 11 november, Sint Maarten, … Verder lezen…

30 sep 2018

Hasselt Historiael

Redactioneel In dit nummer van Hasselt Historiael veel aandacht voor verdedigingswerken in … Verder lezen…

13 sep 2018

Jaarlijkse Dialectavond

Op maandagavond 12 en dinsdagavond 13 november 2018 houdt de werkgroep dialect … Verder lezen…

Log in