Werkgroepen

Nieuwsarchief

s-image

Wat heeft ‘NIJNTJE’ van Dick Bruna te maken met de kerk van Hasselt ?

NU TE ZIEN

     en nog veel meer over de kerkelijke geschiedenis van Hasselt in het

                         Oude Stadhuis ma. t/m vr. van 10-16 uur

Gerhard Bruna was van 1838 tot zijn dood in 1886 predikant van de   hervormde Gemeente in Hasselt. In 1839 trad hij in het huwelijk met Clara van der Halen.

Er werden zeven kinderen geboren, waaronder één meisje. Slechts twee zonen overleefden hun vader. Hij was actief betrokken bij de Vrijzinnige politiek en bij de oprichting van de liberaal – vrijzinnige kiesvereniging ‘Eendracht maakt Macht’. Vanaf 1910 werd dit de basis voor de Vrijzinnig Democratische Bond in de gemeenteraad van Hasselt. Hij schreef acht boeken over kerkelijke aangelegenheden. Sommige boeken werden uitgegeven door zijn zoon in Haarlem. De oudste zoon Hendrikus Bruna werd ook predikant. Hij ontpopte zich als een volleerd schrijver. De jongste zoon Albert Willem Bruna begon in 1868  te Haarlem een boekhandel. Hij was daarmee de eerste uitgever van Uitgeverij Bruna in de familie. Zijn zoon volgde hem op, maar achterkleinzoon Dick Bruna (1927) had andere plannen.  Hij werd tekenaar.

Zijn boeken van Nijntje zijn wereldberoemd!

Dominee Gerhard Bruna was zijn betovergrootvader.

Dominee Bruna werd in 1886 begraven op de oude begraafplaats in het Van Stolkspark, bij zijn eerste echtgenote, zijn vier jong overleden zoontjes en zijn enige dochter. Zijn grafsteen met afgeknapte zuil is nog op deze begraafplaats aanwezig.

Nieuws

10 mei 2019

Recept Skoape Kuukies

Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 11 mei worden bij molen De … Verder lezen…

04 mei 2019

Opdat wij niet vergeten: een monument ter gedachtenis aan Derk en Berendina van Assen

Op de begraafplaats Van Stolkspark in Hasselt staat naast het oude baarhuis … Verder lezen…

07 apr 2019

Jaarvergadering 15 april 2019 vanaf 20.00 uur in het Oude Stadhuis

Agenda Opening: invulling/controle presentielijst en vaststelling van de agenda. Vaststelling jaarverslag over … Verder lezen…

Log in