agenda:  

Expositie tot 30 juni

30-06-2024

Oude Stadhuis
12:00 uur

Expositie Stormramp 1825

04-02-2025

Oude Stadhuis

Kastanjelaan 62

Kastanjelaan 62.  (geen gemeentelijk monument, wel een bijzonder object)

Inleiding

DUBBEL WOONHUIS, mogelijk gebouwd in. 1873. Het gebouw is gelegen in het centrum van Hasselt. Op deze plaats stonden de “Keppelse huizen” die al in de 1483 worden vermeld. In de 16e en 17e eeuw woonde hier de hoogschout van Hasselt. Na 1873 woonhuis van scheepsbouwmeester Van Aller. De tegenover gelegen straat en de nabijgelegen brug ontlenen aan dit huis hun naam. Nr. 58 behoorde eertijds eveneens tot de Keppelse huizen maar bezit nu een afwijkende voorgevel.

Omschrijving

Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen, oorspronkelijk over één bouwlaag en onder een met rode en blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolfseind op de zijgevel aan de Baangracht. Omstreeks 1920 is het pand met een verdieping verhoogd. De twee verdiepingen hoge gevel aan de Baangracht dateert echter uit de bouwtijd.

De gevel aan de Kastanjelaan bezit voor de rechter woning een risaliet met daarin een entree met bovenlicht en een fraai bewerkte deur met gebolde kussenpanelen en snijwerk in de hoeken. Rechts hiervan bevinden zich twee vensters met roedeverdeling in zes ruiten. De woning in de linkerhelft van het pand is iets kleiner en bezit een overeenkomstige gevelindeling. De roedeverdeling in de vensters ontbreekt, de ingangsdeur bezit eenvoudiger panelen. De verdieping bezit voor elke woning twee in het midden gedeelde vensters met uitzetramen. De zijgevel aan de Baangracht bezit twee vensters met roedeverdeling in zes ruiten en jalousieluiken voor de begane grond en de verdieping en wordt beëindigd door een houten kroonlijst. Het pand bezit hier aan de achtergevel een aanbouw van een verdieping, gedekt door een schilddak.