agenda:  

Expositie tot 30 juni

30-06-2024

Oude Stadhuis
12:00 uur

Expositie Stormramp 1825

04-02-2025

Oude Stadhuis

Hasselt Historiael

Het besluit om een verenigingsblad te gaan uitgeven, werd genomen op de oprichtingsvergadering van de Historische Vereniging Hasselt op 26 april 1983. De aanleiding was het verschijnen van het boek “Uit de geschiedenis van Hasselt” en een tentoonstelling hierover. Gezien de grote belangstelling van de Hasselter bevolking werd besloten zowel een vereniging op te richten als een blad  uit te geven. De naam Hasselt Historiael werd bedacht door dhr. H. Oosterhof.

Hasselt Historiael is het officiële  orgaan van de Historische Vereniging Hasselt. In Hasselt Historiael hebben de verschillende werkgroepen de mogelijkheid om de resultaten van hun activiteiten te publiceren. We willen zoveel mogelijk facetten van de geschiedenis van Hasselt en haar burgers voor het voetlicht brengen. Ook willen we in het blad aandacht schenken aan onderwerpen die Hasselt in een bredere context zetten. In het blad worden ook de mededelingen van het bestuur opgenomen.

Hasselt Historiael verschijnt vier keer per jaar en bevat tussen de 24 en 32 pagina’s. Meestal verschijnt het blad in de laatste maand van elk kwartaal. De artikelen worden doorgaans geschreven door de werkgroepleden, maar kunnen ook van buitenaf aangeleverd worden.

Vanaf 1984 zijn er jaarlijks vier uitgaven verschenen en ons archief telt nu in totaal 142 exemplaren (aug 2021) Deze zijn na te lezen op de Beeldbank van onze vereniging onder het item “documenten”. Omdat Hasselt een rijke historie heeft en de bronnen steeds gemakkelijker te raadplegen zijn, is de verwachting dat we nog jarenlang kunnen doorgaan met publiceren. Inbreng van buitenaf wordt gewaardeerd.

Hasselt Historiael wordt vier keer per jaar gratis onder de leden van de Historische Vereniging Hasselt verspreid. Een mooie aanleiding om lid te worden van de vereniging.  Download hier het aanmeldingsformulier.  Lever dit in of stuur het naar: penningmeester@historischevereniginghasselt.nl

De redactie van Hasselt Historiael  bestaat uit:

Hanny Becker, Minie Buit, Johan Admiraal, Albert Kroes, Henk Poelarends, Herman Haasjes, Jan Holthuis en Marja Montanje.

Redactie adres: redactie@historischevereniginghasselt.nl

 

 

13-04-2024

Opening expositie 'Looft den Heere"

Een foto-impressie van de opening van de expositie.

Vanmorgen heeft wethouder H. Rietman in het Oude Stadhuis onder grote belangstelling, wa... Lees verder...


03-04-2024

Expositie 'Looft den Heere'

Expositie ‘Looft den Heere’ in het Oude Stadhuis

Op 13 april om ... Lees verder...

Beeldbank archief

Ontdek ons fotoalbum vol historische foto’s. Lees hier ook de interessante nummers van Hasselt Historiael.

Hasselt Historiael

Elk kwartaal ontvangen onze leden een minstens 24 pagina`s tellend blad vol mooie artikelen en verhalen.

Bekende Hasselters

Misschien is Kiliaen van Rensselaer wel de bekendste Hasselter, maar hij is een van de vele historische figuren.

Gasten
en berichten

Genoten van alle prachtige verhalen en foto’s? Laat hier uw reactie en eventueel uw vragen achter.

UITGELICHT

Op deze website hebben we veel interessant materiaal verzameld. U kunt dat ontdekken door het menu boven aan de site te gebruiken.

Hierboven en hieronder Enkele items die we voor u hebben uitgelicht.
Daardoor kunt u snel naar de foto’s op onze Beeldbank en andere aansprekende onderdelen. Ook gemakkelijk bij uw volgende bezoek wanneer er weer nieuw materiaal is geplaatst.