agenda:  

Expositie tot 30 juni

30-06-2024

Oude Stadhuis
12:00 uur

Werkgroep Dialect

De dialectwerkgroep is in de jaren '90 begonnen door een aantal prominente mensen in Hasselt zoals: Annie van Dijk, Maarten Hiemstra, Herman Sterken, Klaas Wursten en Corry Overmars
Het doel van de werkgroep is om te zorgen dat het dialect levend gehouden wordt, ondanks dat er steeds minder mensen zijn die het dagelijks spreken. Met het ondertekenen van het Convenant inzake de Nederlandse erkenning van de regionale Nedersaksische taal in 2018 in Zwolle werd ook voor de dialectgroep een grote stap gezet inzake eventuele subsidies enz.

De leden van het eerste uur hebben in 2008 ervoor gezorgd dat het Woordenboek Hasselter dialect uitgegeven werd. Inmiddels zijn er ook een paar aanvullingen bij gekomen. De werkgroep doet dit door middel van het uitgeven van boeken, het organiseren van lezingen en uiteraard de welbekende, zeer druk bezochte, jaarlijkse dialectavonden. De werkgroep komt een keer in de 14 dagen een middag bij elkaar om zaken door te nemen en het gemaakte "huiswerk" aan elkaar voor te lezen. Onze dialectgroep heeft een paar jaar elke maand een verhaal van vroeger in de Zwartewater Express (krant) geplaatst.

Ook via de social media is de Historische Vereniging /werkgroep actief o.a. op Facebook.  (1) Historische Vereniging Hasselt | Facebook

Er is gewerkt aan een spreekwoordenboek in het Hasselter dialect. Het manuscript ligt al lang klaar, het wachten is al jaren op de uitgave......

De werkgroep is bezig om verhalen van vroeger op te schrijven, verhalen die bewaard moeten blijven. Vaak ook n.a.v. oude foto's en herinneringen die op de dialectmiddag voorbijkomen. Ook wil de werkgroep gesprekken gaan opnemen met mensen die het Hasselter dialect nog goed spreken.

 

13-04-2024

Opening expositie 'Looft den Heere"

Een foto-impressie van de opening van de expositie.

Vanmorgen heeft wethouder H. Rietman in het Oude Stadhuis onder grote belangstelling, wa... Lees verder...


03-04-2024

Expositie 'Looft den Heere'

Expositie ‘Looft den Heere’ in het Oude Stadhuis

Op 13 april om ... Lees verder...

Beeldbank archief

Ontdek ons fotoalbum vol historische foto’s. Lees hier ook de interessante nummers van Hasselt Historiael.

Hasselt Historiael

Elk kwartaal ontvangen onze leden een minstens 24 pagina`s tellend blad vol mooie artikelen en verhalen.

Bekende Hasselters

Misschien is Kiliaen van Rensselaer wel de bekendste Hasselter, maar hij is een van de vele historische figuren.

Gasten
en berichten

Genoten van alle prachtige verhalen en foto’s? Laat hier uw reactie en eventueel uw vragen achter.

UITGELICHT

Op deze website hebben we veel interessant materiaal verzameld. U kunt dat ontdekken door het menu boven aan de site te gebruiken.

Hierboven en hieronder Enkele items die we voor u hebben uitgelicht.
Daardoor kunt u snel naar de foto’s op onze Beeldbank en andere aansprekende onderdelen. Ook gemakkelijk bij uw volgende bezoek wanneer er weer nieuw materiaal is geplaatst.