agenda:  

Lezing: De ridders bij Zwartewaterklooster

06-10-2022

20:00 uur

Documentaire Derk van Assen en Berendina Grol

24-10-2022

Oude Stadhuis
20:00 uur

Prinsengracht 27

Prinsengracht 27.  (geen gemeentelijk monument, wel een bijzonder object)

Inleiding

Winkel-woonhuis met bakkerij. uit resp. het eerste kwart van de 20e eeuw en de 19e eeuw op de hoek van de Prinsengracht en de Kalverstraat. 
De bewoningseschiedenis van dit pand is hier te vinden.

Oorspronkelijk gebouwd als winkel/woonhuis met kenmerken van de Amsterdamse school. Omstreeks 1990 werden de winkel en de bakkerij gesloten.

Omschrijving

Het woonhuis is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, over twee bouwlagen, in baksteen met een met Hollandse pannen gedekt schilddak. De voorgevel bevat een entrée met bovenlicht voor de winkel en het woonhuis, geplaatst in de afgeschuinde hoek van Prinsengracht en Kalverstraat. Links en rechts daarvan een etalagevenster met bovenlichten met roedeverdeling, voorzien van gefigureerd glas. Rechts hiervan, aan de Prinsengracht, twee vensters voor het woonhuis met vernieuwde ramen.. De verdieping bevat aan de Prinsengracht twee met een middenstijl gedeelde vensters met een bovenlicht met roedeverdeling. In de afgeschuinde hoek en aan de Kalverstraat twee ongedeelde vensters met bovenlicht. De afgeschuinde hoek bezit en gemetselde verhoging voor de tweede verdieping met een venster met bovenlicht. Deze wordt beëindigd met een gemetseld topgeveltje waarachter een zadeldak.

Het metselwerk wordt verlevendigd met diverse aan de Amsterdamse school ontleende details, zoals 1) een iets naar voren komende plint, als driesteens rollaag, 2) een over de volle gevellengte doorgaande- tot tweesteens rollaag met lichte vertandingen boven de beganegrond vensters, 3) een steens rollaag onder de gootlijsten en boven de vensters van de tweede verdieping, alles met lichte vertandingen. 4) het gemetselde topgeveltje met een middenpilaster.

De bakkerij bevindt zich aansluitend aan de Kalverstraat en dateert uit de 19e eeuw. Aansluitend aan de winkelruimte bevindt zich hierin een woonkeuken met daarachter de bakkerij. De straatzijde bezit een gepleisterde gevel met een venster met roedeverdeling in T-vorm en jalousieblinden voor de woonkeuken, twee vensters met een roedeverdeling in 9 ruiten en dichte luiken en een entrée met eenvoudige deur met bovenlicht. De bakkerij bezit een schilddak met oud Hollandse pannen. Het interieur bevat een oven en inrichting uit de bouwtijd.

In 2022 is hier een koffiewinkel gevestigd. Het pand is grondig verbouwd.