agenda:  

Nieuwjaarsreceptie

08-01-2024

Oude Stadhuis
20:00 uur

Ridderstraat 32

Ridderstraat 32  De Roode Leeuw (geen gemeentelijk monument, wel een bijzonder object)

Inleiding

WOONHUIS, “De Rode Leeuw”. Voorgevel eerste helft 19e eeuw,  de kern van het pand is .laatmiddeleeuws. In de 18e en 19e eeuw achtereenvolgens woonhuis van de scheepsbouwmeesters Van Benthem en Van Goor. Op Ridderstraat 30 bevond zich toen een houtloods. De scheepswerf lag tegenover het pand aan het Zwartewater.

Omschrijving

Het woonhuis is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen, over één bouwlaag en onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak. De oorspronkelijke verdiepingshoogte is achter de voorgevel lager gemaakt; de voorgevel is derhalve voorzien van vernieuwde lagere kozijnen met aangepaste roedeverdeling. Links en rechts in de gevel een klein keldervenster. De gevel wordt beëindigd met een houten kroonlijst. In het dakschild bevindt zich een houten dakkapel met vleugelstukken onder een zadeldakje op consoles en een sierlijst.

Geschiedenis

Omstreeks 1600 was dit huis met de naam De Roode Leeuw in het bezit van Jacob Egberts. Vermoedelijk was het een herberg. Aan het einde van de negentiende eeuw woonde hier de joodse rituele slager Leonard Marcus Keizer. Hij speelde een belangrijke rol in het leven van de joodse gemeenschap.