agenda:  

Lezing: De ridders bij Zwartewaterklooster

06-10-2022

20:00 uur

Documentaire Derk van Assen en Berendina Grol

24-10-2022

Oude Stadhuis
20:00 uur

Van Stolkspark (baarhuisje)

Van Stolkspark ong.

Inleiding

ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met baarhuisje, gesticht omstreeks 1850. De begraafplaats is aangelegd op de voormalige vestingwerken van Hasselt. Een laan met monumentale eiken leidt naar de begraafplaats.

Omschrijving

De begraafplaats heeft een rechthoekige plattegrond, omgeven door een smeedijzeren hek

De zerken liggen in rijen naast elkaar.

Het baarhuisje is recht tegenover de entree geplaatst. Het gebouw is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen, onder een met pannen gedekt zadeldakje. De voorgevel heeft een entree met bovenlicht met gotische traceringen onder een spitsboog. De tuitgevel heeft aanzetstenen. De zijgevels hebben een stalen spitsboogvenster.

Geschiedenis

Het publieke voetpad langs de afgegraven stadswal werd voorzien van banken. Het huidige pad naar de begraafplaats is een onderdeel van dit voetpad. Nadat in 1827 een verbod op het begraven in de kerk inging, moest er een alternatief gezocht worden. Vanaf hier is de achterzijde van het voormalige pad over de stadswal te zien. De voorste rij graven waren de eerste die gebruikt werden voor overleden Hasselters. In 1881, 1920 en 1941 werd de begraafplaats uitgebreid. Het neogotische lijkenhuisje werd in 1874 gebouwd. Op de begraafplaats zijn bijzondere graven te zien. Het voormalige pad loopt door als een verhoging naast de begraafplaats.