agenda:  

Expositie Stormramp 1825

04-02-2025

Oude Stadhuis

Lezing Lotte Jensen over de Watersnoodramp 18

04-02-2025

Teeuwland
20:00 uur

Van Stolkspark ( R.K. begraafplaats)

Van Stolkspark   R.K. BEGRAAFPLAATS ong.

Inleiding

R.K. BEGRAAFPLAATS, gesticht in 1829 in opdracht van de kerkmeester A. Velthuis. De begraafplaats bevat een baarhuisje uit 1878 en een monumentaal toegangshek.

Omschrijving

De begraafplaats heeft een trapeziumvormige plattegrond. De oppervlakte is enige jaren geleden aan de westzijde uitgebreid. Een centraal pad verbindt het toegangshek met het baarhuisje, links en rechts van dit pad bevinden zich de zerken. De entree heeft gepleisterde bakstenen kolommen waaraan smeedijzeren hekken hangen. Een boog met daarop tekst en een kruis bevindt zich tussen de pijlers. Het baarhuisje is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, op een gepleisterde plint, onder een met leien gedekt zadeldak. Boven de ingang een houten dakruiter met luidklok. De voorgevel heeft een entree met bovenlicht onder een spitsboog. De achtergevel is driezijdig gesloten. In de zij- en achtergevel enkele gietijzeren spitsboogvensters met roedeverdeling.

Geschiedenis

Deze Rooms-Katholieke Begraafplaats werd in 1878 in gebruik genomen. De aanleg was mogelijk gemaakt door een schenking van de kerkmeester Albert Velthuis (1814-1881). De begraafplaats ligt op het voormalige zeventiende eeuwse bolwerk bij de verdwenen Fortijpoort.