agenda:  

Expositie Stormramp 1825

04-02-2025

Oude Stadhuis

Lezing Lotte Jensen over de Watersnoodramp 18

04-02-2025

Teeuwland
20:00 uur

Verkavelingsweg 10 

Verkavelingsweg 10  (geen gemeentelijk monument, wel een bijzonder object)

Inleiding

HALLEHUISBOERDERIJ, gebouwd omstreeks 1875 en gelegen op een huisterp. De drie schuren, resp. naast en achter de boerderij, zijn, evenals de hooiberg, recentelijk in oorspronkelijke vorm nieuw gebouwd. De boerderij verkeert in oorspronkelijke staat en is uitstekend gerestaureerd.

Omschrijving

De hallehuisboerderij is opgetrokken in baksteen met een gepleisterde plint, vanuit een rechthoekige grondslag, over één bouwlaag en onder een met riet gedekt zadeldak met wolfseinden. De voorgevel heeft op de begane grond een toegangsdeur met smeedijzeren ornamenten en een bovenlicht. Rechts hiervan twee vensters met roedeverdeling in zes ruiten. Links en rechts een kleiner venster met vier ruiten. Links een klein keldervenster. De zijgevels zijn slechts licht gewijzigd en bezitten behalve enkele vensters en deuren ook de oorspronkelijke stalluiken.

Op het erf twee in oorspronkelijke staat herbouwde bedrijfsgebouwen, beide van steen en met riet gedekte kappen met wolfseinden. Achter de boerderij een hooiberg met vier roeden en een rietgedekte kap. De oorspronkelijke erfindeling en -aanleg is rudimentair nog aanwezig. Voor het huis vier leilinden.