agenda:  

Expositie tot 30 juni

30-06-2024

Oude Stadhuis
12:00 uur

Expositie Stormramp 1825

04-02-2025

Oude Stadhuis

Verkavelingsweg 03

Verkavelingsweg 3  (gemeentelijk monument)

Inleiding

HALLEHUISBOERDERIJ, gebouwd omstreeks 1875 met aan de zuidzijde een parallel aangebouwde schuur. De boerderij staat evenwijdig aan de naastliggende weg op korte afstand van de Gennerdijk. De boerderij verkeert grotendeels in oorspronkelijke staat.

Omschrijving

De hallehuisboerderij is opgetrokken in baksteen met een gepleisterde plint, vanuit een rechthoekige grondslag, over één bouwlaag en onder een met riet gedekt zadeldak met wolfseinden. Aan de zuidzijde is het riet voor een deel vervangen door pannen. De voorgevel heeft op de begane grond een toegangsdeur met bovenlicht waarin een levensboom. Rechts hiervan twee vensters met roedeverdeling in zes ruiten. Links en rechts een kleiner venster. Alle vensters zijn voorzien van luiken. De zijgevels zijn slechts licht gewijzigd en bezitten behalve enkele vensters en deuren moderne stalramen. De achtergevel bezit een dubbele inrijdeur, afgedekt  met een korfboog waarin natuursteenblokken en geflankeerd door kleine rondboogvensters met ijzeren ramen.

Achter de boerderij een hooiberg met drie roeden en een kap met golfplaten. De oorspronkelijke erfindeling en -aanleg is rudimentair nog aanwezig. Voor het huis vier leilinden