agenda:  

Nieuwjaarsreceptie

08-01-2024

Oude Stadhuis
20:00 uur

Zwartewatersklooster 7

Zwartewatersklooster 7  (geen gemeentelijk monument, wel een bijzondewr object)

Inleiding

(voormalige) HALLEHUISBOERDERIJ, gebouwd in 1786. Eén van de drie boerderijen (een drieling vormend) die in 1785 en 1786 gebouwd zijn als vervanging van de oude kloostergebouwen waarin tot die tijd een aantal boerderijen waren gevestigd. De situering aan de weg door de buurtschap Zwartewatersklooser en de onderlinge afstand zijn identiek. De boerderij op nr. 5 is recentelijk geheel herbouwd, die op nr. 11 kreeg omstreeks 1960 een nieuwe, helaas detonerende voorgevel.

Omschrijving

De boerderij is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen op een gepleisterde plint, over één bouwlaag en onder een met riet gedekt zadeldak met wolfseinden. De voorgevel heeft een eenvoudige hoofdingang met bovenlicht en rechts twee vensters met roedeverdeling in zes ruiten. Links en rechts in de gevel een kleiner venster met eveneens zes ruiten. De vensters zijn met een eenvoudige halfsteens strek afgedekt. Vóór het huis drie leilinden. Opvallend in het interieur is de ruime en hoge woonkamer.

De zijgevels zijn, met name bij de voormalige stal, gewijzigd ten behoeve van de tweede woning in het achterste deel van de boerderij. Bijgebouwen en hooiberg op het eigen erf zijn verdwenen.

Direct tegenover de boerderij een cluster van schuren en hooibergen, met wanden van hout, riet en steen. Samen met de boerderijen een kleinschalig ensemble van uitzonderlijke schoonheid vormend.