agenda:  

Expositie Stormramp 1825

04-02-2025

Oude Stadhuis

Lezing Lotte Jensen over de Watersnoodramp 18

04-02-2025

Teeuwland
20:00 uur

Zwolsedijk 11 

Zwolsedijk 11  (geen gemeentelijk monument, wel een bijzonder object)

Inleiding

(voormalige) DWARSHUISBOERDERIJ, gebouwd in 1910 op oudere funderingen. Evenals de naast gelegen boerderij (nr. 9) is de boerderij in 1910 opgetrokken na een uitslaande brand. De brand zou zijn aangestoken door een aantal bouwvakkers die werk zochten. De boerderij is op een dijk gelegen bij een cluster van gebouwen.

Omschrijving

De boerderij is opgetrokken vanuit een T- vormige plattegrond, in baksteen op plint, onder een met muldenpannen gedekt schilddak. De voorgevel heeft links van het midden een entree met bovenlicht. Links één venster met bovenlicht en rechts drie vensters met bovenlichten. De vensters en entree hebben glas-in-lood bovenlichten en bevinden zich onder segmentbogen van verblendsteen met een gestuukt boogveld. De vensters hebben luiken. In het dakvlak een houten dakkapel onder een zadeldakje met vleugelstukken. De rechterzijgevel heeft twee vensters met glas-in-lood bovenlichten onder segmentbogen van verblendsteen met een gestuukt boogveld en luiken. In het bedrijfsgedeelte, dat dwars op het woongedeelte staat bevinden zich enkele samengestelde vensters. De linkerzijgevel heeft een klein venster onder een segmentboog met een gestuukt boogveld.

Het bedrijfsgedeelte dat dwars op het woongedeelte staat bevat aan de noordzijde een in de lengterichting aangebouwde schuur onder een eigen kap. Beide delen zijn opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen, onder een met muldenpannen gedekt zadeldak met wolfseinden. In de voorgevel van de aanbouw aan de noordzijde, rechts van het midden, een inrijdeur. Direct rechts een rondboogvenster met stalen roedeverdeling. Eenzelfde venster aan de linkerzijde. Geheel rechts een staldeur. De zijgevel heeft drie halfronde stalvensters.