agenda:  

Expositie Stormramp 1825

04-02-2025

Oude Stadhuis

Lezing Lotte Jensen over de Watersnoodramp 18

04-02-2025

Teeuwland
20:00 uur

Zwolsedijk 09 

Zwolsedijk 9  (geen gemeentelijk monument, wel een bijzonder object)

Inleiding

(voormalige) HALLEHUISBOERDERIJ, gebouwd in 1910 op oude fundamenten. Evenals de naastgelegen boerderij (nr. 11) is de boerderij in 1910 opgetrokken na een uitslaande brand. De brand zou zijn aangestoken door een aantal bouwvakkers die werk zochten. De boerderij is op een dijk gelegen bij een cluster van gebouwen. Rondom het woongedeelte van de boerderij bevinden zich leilinden.

Omschrijving

De boerderij is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen op een plint, over één bouwlaag en onder een met kruispannen gedekt zadeldak met wolfseinden. Voor de voorgevel bevindt zich een fraaie wit en zwarte tegelstoep. De voorgevel heeft in het midden twee houten T- vensters. Op de einden kleinere T- vensters. De vensters bevinden zich onder segmentbogen met gestuukte boogvelden. De rechterzijgevel heeft twee lage T- vensters waarnaast een groot samengesteld venster. De schuur is aan deze zijde, ter hoogte van het bedrijfsgedeelte, verbonden met de boerderij.

De schuur is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen op een plint, onder een met kruispannen gedekt zadeldak met wolfseinden. In de voorgevel bevinden zich twee houten schuifdeuren onder een latei. In de nok een klein rechthoekig houten venster. De zijgevel van de schuur heeft drie rechthoekige vensters met roedeverdeling.