agenda:  

Lezing Lotte Jensen over de Watersnoodramp 18

04-02-2025

Teeuwland
20:00 uur

Expositie Stormramp 1825

28-03-2025

Oude Stadhuis

Ridderstraat (3) (HS 27)

Laten we eens naar de overzijden van de Ridderstraat gaan kijken en wel naar de situering rondom de kerk. Ten zuiden bij de kerk en toren lag het kerkhof. Ten westen van de kerk komt u bij de kade. Van oudsher kwamen hier de schepen te liggen. Op de kade was ook de visafslagplaats waar vis verkocht werd. Er stonden aan de kade enkele huizen achter de stadsmuur en voor de kerk. Hier heeft een potten&8209; en pannenbakkerij gestaan. Het gebied daar heeft dan ook “Achter het Pannenwerk” geheten. In de 15e en 16e eeuw was daar de veerstal met daarnaast de woonplaats van een smid. In latere tijd enkele armenhuisjes.

Aan de zuidzijde van het kerkhof stond in de 15e eeuw de school en hier zal ook een steegje zijn geweest die de schoolsteeg werd genoemd (16e eeuw). Voor aan de Ridderstraat, aan de zuidzijde van de kerk (op het kerkplein) stond aan het begin van de 19e eeuw een schuur. Ridderstraat 5 zal al lang een plaats geweest zijn waar o.a. schippers als ze aan de kade kwamen hun dorst konden lessen. In 1811 woonde hier de tapper Hendrik Greve.

Dan kijken we nu naar de Ridderstraat 7 en 9. Dit waren de woonplaatsen van het geslacht Buisman. Waardoor die naam bekend is geworden behoeft geen nadere toelichting. Bij deze panden stond ook een bergplaats voor boten aan de kade. De naam van het geslacht is afgeleid van het varen op een schip “een haringbuis”. Al waren ze niet van adel, ze hadden toch een familiewapen als merkteken. Het stelt voor een haringbuis die op zee vaart. Vader en zoon Willem en Roelof Buisman woonden naast elkaar.

Willem Buisman was van beroep houtkoper en was bekend als patriot. Hij had zelfs op zijn arrenslee het symbool van de patriotten “een keezenkop”. Omdat hij patriot was kwam hij voordurend in botsing met het stadsbestuur. In 1787 werd hij buitengesloten bij de vergaderingen van ‘raad en meenthe’ als lid van de gemeenteraad der stad Hasselt, wegens zijn patriottisch gedrag. In 1795 werd hij burgemeester van Hasselt en bleef dat tot zijn dood in 1805.

Zijn zoon Roelof werd bekend door zijn praktijken als smokkelaar. In 1796 verscheen er een jacht van de admiraliteit te Hasselt om het huis te doorzoeken van Roelof Buisman omdat hij thee gesmokkeld zou hebben. Burgemeester Willem Buisman wilde hen de sleutel van het huis niet geven en zo trokken er enkele gewapende mensen naar het huis van Roelof Buisman. Willem Buisman hield hen tegen zeggende dat wie er het huis binnen wilde door hem voor de kop geschoten zou worden. Hierop werd gevraagd om hulp te Zwolle. Er kwam een groep van 30 man Bataafse Infanterie en met behulp van hen werden 180 kisten thee in beslag genomen. Willem Buisman was ook één van de schenkers van het orgel in de Grote Kerk en als zodanig komt zijn naam ook op het orgel voor. Hopelijk wandelen we de volgende keer iets verder. © Derk Westerhof

Volg hier de “looproute”