agenda:  

Expositie tot 30 juni

30-06-2024

Oude Stadhuis
12:00 uur

Expositie Stormramp 1825

04-02-2025

Oude Stadhuis

1914

1914

Hasselt met Zwolle en Blokzijl via een tramlijn verbonden. Station aan de Veerweg, het latere Burg. Royerplein. Spoorlijn opgeheven in 1934.

Eind 19de eeuw werden de eerste plannen gemaakt voor een tramlijn in het noordwesten van Overijssel. Gloednieuwe vervoersmiddelen als de trein en de stoomtram, de opvolger van de paardentram, konden de streek economische voorspoed brengen. Pas toen andere lijnen, zoals de Dedemvaartsche Stoomtramweg, winstgevend bleken te zijn, groeide de belangstelling bij particuliere ondernemers, maar ook bij gemeenten als Hasselt en Zwartsluis.
In 1904 werd de N.V. Spoorweg-Maatschappij Zwolle-Blokzijl opgericht. Na jarenlange voorbereidingen vond op 11 maart 1914 de eerste tramrit plaats. Heel voorspoedig verliep de start niet: 1 dag later al verzakte een deel van de grond onder de lijn naar Blokzijl door langdurige regenval, een probleem waarmee de maatschappij ook tijdens de proefritten door de Mastenbroekerpolder te kampen had gehad.
De scheepvaart zag in de tramlijn een onwelkome concurrent. Bij de Van Nahuysbrug in Hasselt gaf de brugwachter schepen altijd voorrang, zodat de tram soms wel een half uur in stilstand op stoom moest worden gehouden. Ook in andere opzichten was het wennen: In Zwartsluis liep iemand voor de tram uit om de bevolking te waarschuwen voor de komst van het ijzeren gevaarte. Na de komst van de bussen was het afgelopen met de stoomtram. Op 31 augustus 1934 (Koninginnedag) maakte de tram zijn laatste rit. Lees verder in de Canon van Zwartewaterland