agenda:  

Expositie tot 30 juni

30-06-2024

Oude Stadhuis
12:00 uur

De "Hasselt" als slavenschip

In de loop der jaren zijn er in Hasselt Historiael diverse artikelen gepubliceerd, die betrekking hadden op het her en der voorkomen van de naam Hasselt, hetzij als naam van een plaats, straat of gebied of zelfs als familienaam.

Deze keer gaat het over een schip van de Verenigde Oostindische Compagnie (V.O.C.), dat de naam "Hasselt" droeg en dat een geheime "modus operandi" gebruikte om slaven van de kust van Guinea te bemachtigen en te vervoeren naar de Kaapkolonie.

De "Hasselt" verschaft antwoord op de vraag hoe slaven van de kust van Guinea werden bemachtigd. Het schip had namelijk een volmacht met geheime documenten van de V.O.C., die de "modus operandi" bevatten om slaven te verkrijgen. Het stereotype beeld van Europeanen, die Afrikaanse dorpen aanvallen en Afrikanen tot slaaf maken voldoet niet aan het historische proces van slavenmakerij.

Onderzoekers hebben studie gemaakt van de bevindingen van slaven aan boord van de schepen, de verkoop van slaven en hun uiteindelijke bestemming en de ziektebehandeling, die slaven van hun meesters kregen. De overblijvende vraag is hoe de slaven in Afrika werden verkregen. Door een onderzoek bij het schip "Hasselt" komt het antwoord boven water.

Lees hier het hele verhaal

Gepubliceerd op: 18-11-2022