agenda:  

Expositie tot 30 juni

30-06-2024

Oude Stadhuis
12:00 uur

Expositie Stormramp 1825

04-02-2025

Oude Stadhuis

Uitgave: Zwolle redt de republiek

Op de fiets over de Hasselterdijk tussen Zwolle en Hasselt, dat is een mooie rit. Daar waar de Vecht uitmondt in het Zwarte Water staat een boerderij die “Het Schansje” heet. Waarom staat er op zo’n vredige plek een boerderij met een naam die aan oorlog doet denken? “Ik werd nieuwsgierig, en niet zo’n beetje ook” zegt de auteur van het boek “ZWOLLE REDT DE REPUBLIEK.”

“Na wat googelen, vertelt de auteur kom je er achter dat een eindje verder, een schans heeft gestaan uit de tijd van de 80 jarige oorlog. Kijk-in-de-Vecht  was dat.   Je keek vanaf die schans zo de Vecht in. Op 2 augustus 1606 woedde daar een felle strijd. Merkwaardig is het dat die strijd in de boeken terecht gekomen is onder de naam: “Slag bij de Berkumerbrug”. Maar daar is niet gevochten: het was daar, waar de Vecht uitmondt in het Zwarte Water. En….het lijkt niet meer dan een voetnoot van de geschiedenis. Hier en daar zijn er enkele regels aan gewijd. En dat is het dan.”

 Zoektocht

Bij de auteur, de Zwollenaar Jan van der Steeg ging de nieuwsgierigheid verder. Oude bronnen van vriend en vijand werden onderzocht. Overal waren brokstukjes te vinden, wat leidde tot een reconstructie van wat er werkelijk aan de hand was. Uiteindelijk was het resultaat een boek onder de naam: Zwolle redt de Republiek. Dat klinkt nog al pretentieus!

Verder lezen? klik hier voor meer info

 

 

Gepubliceerd op: 05-09-2022