agenda:  

Expositie tot 30 juni

30-06-2024

Oude Stadhuis
12:00 uur

Expositie Stormramp 1825

04-02-2025

Oude Stadhuis

Yad Vashem onderscheiding voor Berendina Grolleman van Assen

Yad Vashem onderscheiding voor Berendina Grolleman van Assen.

In 1989 werd Dirk van Assen door Yad Vashem postuum onderscheiden als ‘Rechtvaardigen Onder de Volkeren’ vanwege zijn verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog. Lang is gedacht dat deze onderscheiding ook voor zijn vrouw Berendina Van Assen - Grolleman betrof.  Bij nader onderzoek bleek dat niet zo te zijn. Mede dankzij de inzet van  Minie Buit, lid van de ‘werkgroep Tweede Wereldoorlog’ binnen de Historische Vereniging Hasselt is er een nieuw onderzoek gestart naar de rol van Berendina. Het is verheugend dat nu het bericht is ontvangen dat ook Berendina van Assen - Grolleman deze onderscheiding krijgt samen met nog vijf anderen:
Jentje Gerritdina Hendrika Rinkking-Doorn
Gerrit & Aaltje de Vries (Grolleman)
Jurrianus & Elisabeth ter Horst-van Assen
Dirk Gerard & Maria van Buuren-Goedhart
Cornelis & Maria Goedhart-Gort

Alle geeerden hebben een rol gespeeld bij het geven van onderduik en hulp aan Isidore en Frederika Roza Schaap-Kamerling en hun dochter Hetty Schenk-Schaap. Arnold Sandhaus en Johanna Sandhaus-Hoffnung kregen onderdak bij Berendina van Assen en haar man Dirk. 

De oorkondes worden op een later tijdstip uitgereikt.  De werkgroep Tweede Wereldoorlog zal dan ook meer bijzonderheden bekend maken over de gebeurtenissen die geleid hebben tot deze onderscheidingen. 

 

Gepubliceerd op: 14-02-2024